waarom reageer ik toch zo heftig?

het is je waarschijnlijk wel bekend

je bent in gesprek met je beste vriendin, je partner of je collega, je moeder of zus … en plots, bijna ongemerkt voel je een enorme irritatie opkomen. Vooraleer je het weet begin jij jezelf te verdedigen, wil je gelijk hebben, begin je te snauwen, te commanderen of trek jij je stilletjes terug in jezelf en neemt niet meer deel aan het gesprek

achteraf bekeken voel jij je ongemakkelijk over de situatie. De situatie houdt je uren bezig, je blijft maar piekeren. Het kan ook zijn dat je schaamte voelt of onbegrip over jezelf of de ander. Je begrijpt zelf niet waar die hevige reactie vandaan kwam en stelt de ander verantwoordelijk voor je reactie. Hij of zij had maar niet zo moeten doen… maar deze gedachte lost de irritatie niet op. Je blijft ermee zitten en voelt je uitgeblust.

bekijk het eens anders!

je kan jezelf afvragen: is dit de waarheid? is de ander verantwoordelijk voor mijn reactie? of is er eventueel een andere verklaring?

zou het kunnen dat je automatische, felle reactie een reactie is op een trigger?

triggers zijn huidige situaties die pijnpunten uit je kindertijd aanraken. Pijnpunten of kind-delen die onvervuld bleven en die door huidige situaties kunnen geactiveerd worden. Meestal reageren we fel en ongecontroleerd in deze situaties want de pijn uit onze kindertijd wordt immers aangeraakt.

als kind  werd je misschien streng opgevoed, werd je niet gezien of gehoord in jouw verlangens en gevoelige natuur, kreeg je onvoldoende aandacht en was er te weinig oog voor je emotionele behoeften. Je voelde je onveilig en in de steek gelaten.

je ging denken dat je niet goed genoeg was

je ging denken dat je niet goed genoeg was, dat er iets mis was met jou of dat je niet waardevol was. Deze aanname, die op een energetische manier tot stand kwam, veroorzaakte een ondraaglijke, helse pijn.

deze helse pijn kon je als baby of als jong kind onmogelijk verwerken waardoor je lichaam deze emotie ging onderdrukken en vergeten… deze emotie zette zich ergens vast in je lichaam als bevroren energie, veilig opgeslagen, althans voor een tijdje…

want deze energie werd je pijnknop die kan aangeraakt worden door een situatie die vergelijkbaar was met vroeger, een situatie waarin jij je niet gehoord of gezien voelt, een situatie die je onbewust herinnert aan vroeger.

het is die verborgen pijn die zich nu laat voelen, nu je er klaar voor bent om die pijn onder ogen te zien, te voelen en te transformeren zodat je steeds minder en minder ongecontroleerd en heftig gaat reageren

je bent je bewuster van jezelf, voelt je energiek, ontspannen en neemt de leiding over jouw leven