pleasen is een overlevingsmechanisme

veel hoogsensitieve en gevoelige vrouwen doen het, pleasen.

de ander op de eerste plaats zetten en je eigen behoeften negeren en onderdrukken. Goed voor de ander zorgen en minder goed voor je eigen emotionele behoeften en diepe verlangens.

vaak gebeurt dit onbewust en merk je het zelfs niet op dat je dit doet. Het is jouw normaal.

het gevaar hiervan is dat je batterijen stilaan leeglopen en dat er chronische stress, overprikkeling en verschillende klachten ontstaan. Je overschrijdt immers je persoonlijke grens. Je gaat tegen je eigen natuur in en in sommige gevallen doe jij jezelf echt tekort.

dit is jammer! Terwijl je steeds zorgt voor het emotioneel welzijn van de ander verlies je het contact met je innerlijke bron en komen je eigen emotionele behoeften, kwaliteiten en talenten in het gedrang. Je merk ze steeds minder en minder op en herkent jezelf niet meer. Je vraagt je af, wie ben ik, wat wil ik? Je begint te twijfelen aan jezelf. Je leeft op automatische piloot, zowel persoonlijk als professioneel.

misschien herken jij je hierin of voel je een enorme weerstand opkomen… en dat is helemaal OK!

want pleasen is je overlevingsstrategie geworden. Tijdens je kinderjaren ben je onvoldoende gezien en gehoord als hoogsensitief kind. Je ouders hadden het misschien te druk of worstelden met hun eigen situatie of onverwerkte emoties waardoor ze onvoldoende emotioneel aanwezig konden zijn voor jou.

ongewild deden ze je emotioneel tekort waardoor je begon te twijfelen aan jezelf en je het gevoel kreeg dat je onbelangrijk was en niet waardevol genoeg om liefde en emotionele stabiliteit te ontvangen.

deze pijnlijke waarneming kon je als kind niet verwerken. Automatisch ging je het contact met je emoties en met je lichaam negeren en onderdrukken.

om toch nog de broodnodige aandacht of een schouderklopje te krijgen ging jij kijken hoe je de dingen moest aanpakken. Je ging je uiterste best doen om voor je ouders hun emotioneel welzijn te zorgen en dat gebeurde automatisch. Je werd het voorbeeldige kind, je leerde om je gevoelens en behoeften uit te schakelen, je ging pleasen. En dat doe je nu nog steeds, vaak onbewust.

is zorgen voor de ander dan verkeerd? Absoluut niet! Want zorgen en verzorgen is onze vrouwelijke natuur, het is een eigenschap die bij de vrouwelijke energie hoort. Maar wanneer zorgen, pleasen wordt, zijn we uit evenwicht en verliezen we onszelf.

zorgen voor anderen en jezelf liefdevol verzorgen is een mooie gave die jezelf en de wereld rondom jou gelukkig maakt!