faalangst

faalangst bij hoogsensitieve kinderen komt vaker voor dan je denkt

faalangst is sluw en verstopt zich graag achter ongewenst gedrag, daarom dat faalangst dikwijls over het hoofd wordt gezien

je hoogsensitief kind neemt via zijn zintuigen meer prikkels waar dan zijn leeftijdgenootjes en verwerkt deze op een diep niveau… en vergeet de prikkels niet die via de extra voelspriet binnensluipen en die ook een plekje moeten krijgen. Denk hierbij aan de gedachten en de gevoelens van anderen die door je sensitief kind feilloos worden opgemerkt.

stel dat je een situatie laat beschrijven door je hoogsensitief kind en een niet-hoogsenitief kind, dan krijg je waarschijnlijk twee heel verschillende verhalen, twee verschillende waarheden

logisch toch?

de hoeveelheid aan prikkels die jouw hoogsensitief kind waarneemt verschillen immers van de prikkels die een niet-hoogsensitief kind waarneemt. De situaties worden door beide kinderen op een heel andere manier beleefd en verwerkt, wat hun verschillende verhalen verklaart.

dat kan voor veel misverstanden zorgen bij leeftijdgenootjes, ouders en andere opvoeders als ze het begrip “hoogsensitiviteit” nog onvoldoende kennen

de innerlijke wereld van een hoogsensitief kind wordt vaak door mensen uit de omgeving niet begrepen en het kind wordt al snel als “apart” beschouwd. Om erbij te horen en om goedgekeurd te worden gaat het hoogsensitief kind zich voortdurend aanpassen aan de verwachtingen van zijn omgeving en verliest het contact met zichzelf.

het is alsof het kind een deel van zichzelf onderdrukt en alsof het er niet mag zijn

hierdoor gaat het twijfelen aan zichzelf waardoor verschillende soorten onzekerheden en angsten kunnen ontstaan, waaronder faalangst. Het kind kan zich terug trekken en een afwachtende houding aannemen, het kan clownesk of koppig gedrag gaan vertonen, weigeren om aan een taak te beginnen of net perfectionistisch te werk gaan. Het kind reageert niet meer spontaan maar gaat juist zijn gedrag sterk controleren wat voor enorme spanningen en angsten kan zorgen.

gelukkig kan je jouw kind helpen om meer vertrouwen te ontwikkelen

faalangst is een veel voorkomend probleem bij hoogsensitieve kinderen en het is daarom uiterst belangrijk om je kind en zijn gevoelige aard goed te leren begrijpen. Gaandeweg zul je ontdekken wat jouw kind juist nodig heeft om zich goed te voelen met zichzelf. 

laat je kind ook weten dat het er helemaal mag zijn

daarnaast is het belangrijk dat je kind zichzelf leert kennen als hoogsensitief kind en positief leert omgaan met zijn gevoelige natuur

hierdoor zal je hoogsensitief kind zich begrepen, aanvaard en veilig voelen waardoor rust en zelfvertrouwen zullen toenemen

gun jezelf tijd en ruimte om je kind beter te leren kennen, je hoeft niet alles ineens aan te pakken. Kijk wat er voor jezelf en je gezin belangrijk is en ga daarmee aan de slag.