stilte is goed voor je brein

we leven in een wereld waar alles maar doorgaat. Onze oren zijn steeds gevuld met lawaai.

denk maar aan de geluidshinder van het verkeer, het geluid van muziek in de winkels , GSM, Tv, PC, Tab, de drukte van ons sociaal leven, onze verplichtingen, onze drukke gedachten……

veel mensen geven aan last te hebben van geluidshinder en beschrijven het als een gevoel van boosheid, irritatie of onbehagen. Sommige zeer gevoelige mensen spreken van overprikkeling en misselijkheid als gevolg van indringende geluiden.

maar de ene persoon is gevoeliger voor geluid dan de andere. Geluidshinder is dus zeer persoonlijk. Als jij er last van hebt en anderen om je heen niet, blijf trouw aan jezelf en kijk wat jij nodig hebt.

want geluidshinder kan leiden tot chronische stress waardoor er gezondheidsproblemen kunnen ontstaan

stilte……even niets…

verlang jij ook soms naar stilte ?

hieronder lees je alvast een paar wetenschappelijk onderbouwde redenen waarom je voor stilte zou kiezen

stilte kalmeert en ontspant je brein en je lichaam , wat een positieve invloed heeft op je bloeddruk, je hart en je slaappatroon. 

door stilte kan je brein opladen en alle prikkels die je hebt opgenomen in alle rust verwerken. Je concentratie verhoogt en je probleemoplossend denken wordt geactiveerd.

als het stil is komt je brein in een staat waar je  beter connectie kunt maken met je herinneringen, je ervaringen en je verdrongen emoties. Hierdoor kun je beter aan zelfreflectie doen en wordt je empathischer en creatiever.

stilte zorgt voor vernieuwing van de hersencellen

meer en meer mensen kiezen voor stilte . Stilte in de ochtend, stilte in de avond, stilte in de yogales of stilte op retraite…

ook gemotiveerd om stilte toe te laten in je leven?

onderstaande tips kunnen je al een eindje op weg helpen

*als je merkt dat je van stilte vervreemd bent geraakt kun je jezelf afvragen hoe dat komt? Wat betekent stilte voor jou en wat doet stilte met jou?

*geef jezelf tijd om meer stilte in je leven te plannen. Je hoef niet al je gewoonten ineens om te gooien. Doe het bewust en rustig aan.

* s’ morgens je wekker 10 minuutjes vroeger zetten en genieten van de stilte voor de ochtenddrukte 

*voor de vroege vogels onder ons kan een korte meditatie of yogasessie voor de ochtendspits wonderen doen

*tijdens je drukke dagelijkse bezigheden even “halt” zeggen tegen jezelf en enkele minuten in stilte pauzeren . Dat kan met een kop koffie , dat kan op een bankje in het park of zelfs enkele minuten op het toilet….

*spreek met jezelf af om al je communicatiemiddelen voor enkele uren af te zetten en de stilte op te zoeken . Bescherm je brein tegen alle nieuwe informatie.

*trek erop uit in de natuur en geniet ervan…

*zalig een bad nemen, in stilte omringd door kaarsen en heerlijke geuren. Laat je meedrijven in het moment…

*s’ avonds een ommetje maken in je buurt zonder doel, zomaar….

*probeer eens met je gezin af en toe in stilte te eten of samen te zitten, op die manier geef jij je gezinsleden de deugd van stilte mee…..

Gebeten door de stilte……..geef het door, stilte draagt bij aan de kwaliteit van je leven!!!!