misverstand

maar al te vaak wordt overprikkeling bij hoogsensitieve kinderen gezien als hun hoogsensitiviteit

hierdoor wordt hoogsensitiviteit dikwijls als “last” ervaren in plaats van als “superkracht”. En zo krijgt hoogsensitiviteit al snel een negatieve lading.

dat is natuurlijk jammer!

de overprikkeling van je kind is NIET zijn hoogsensitiviteit

je hoogsensitief kind ervaart de wereld anders, reageert anders dan de meeste kinderen en wordt daardoor soms verkeerd begrepen door zijn omgeving. Opmerkingen zoals “doe toch niet zo flauw”, “overdrijf niet zo”, “je liegt”…doen je kind twijfelen aan zijn eigen waarneming. Je kind voelt zich niet begrepen, het voelt alsof het er niet mag zijn.

om erbij te horen gaat je kind zijn uiterste best doen. Om graag gezien te worden en om niet op te vallen gaat je kind zich proberen te gedragen zoals zijn leeftijdgenootjes. Hierdoor verliest je kind het contact met zijn natuurlijke, fijnbesnaarde aard. Deze overlevingsstrategie berooft je kind van al zijn energie.

je hoogsensitief kind kan zich moe voelen en faalangst ontwikkelen, het kan geïrriteerd, boos, verdrietig, verlegen of angstig gaan reageren. Ook zien we vaak aandacht-stoornissen en schoolmoeheid ontstaan. Op zo een moment kan jij of je kind denken dat er iets mis is met hem.

gelukkig is er helemaal niks mis met je hoogsensitief kind, het staat gewoon anders in het leven. Voor je kind is het super belangrijk om gehoord en begrepen te worden waardoor het zijn prachtige kwaliteiten kan gebruiken, zichzelf kan zijn en evenwichtig ontwikkelen.

de overprikkeling van je kind is niet zijn hoogsensitiviteit
graag zet ik hier dan ook enkele mooie kwaliteiten van hoogsensitieve kinderen op een rijtje

een hoogsensitief kind is

*zachtaardig en zoekt naar harmonie en verbinding
*van nature uit hulpvaardig en zorgzaam
*verantwoordelijk
*steeds eerlijk
*rechtvaardigheid.
*empathisch
*intuïtief
*creatief

als je hoogsensitief kind zich begrepen en gesteund voelt kan het zich op een natuurlijke manier ontplooien en deze waardevolle kwaliteiten ten volle benutten

daarnaast is het belangrijk dat je hoogsensitief kind zichzelf leert herkennen en aanvaarden om krachtig en vol vertrouwen in het leven te kunnen staan

het leuke doe-boek “blij met mij” kan je kind helpen om zichzelf beter te leren kennen en om op een positieve manier te leren omgaan met zijn unieke persoonlijkheid