zelfliefde

liefde voor jezelf?

wat is dat eigenlijk en hoe ontwikkel je het? Dat is een vraag die me regelmatig gesteld wordt door hoogsensitieve vrouwen

ik ben er al een tijdje mee bezig en ik moet toegeven dat ik nog geen eenvoudig antwoord gevonden heb. Zelfliefde is zeer persoonlijk en kan verschillende vormen aannemen.

vaak worden we ons bewust van een tekort aan zelfliefde als we ons op het pad van  persoonlijke groei begeven. We ontdekken dat we helemaal afgesneden zijn van onze eigen behoeften en verlangens, dat we de signalen van ons lichaam volledig negeren en dat we al onze energie gebruiken voor het welzijn van anderen. Onze IK-kracht is zwak ontwikkeld en we weten niet meer wie we in essentie zijn. Ons hoofd houdt ons in de ban van alle moetjes, regeltjes en overtuigingen die we als kind ontwikkeld hebben. We leerden om hierop te vertrouwen en onze innerlijke stem, ons hart te negeren.

dit heeft natuurlijk weinig met zelfliefde te maken

maar wat is zelfliefde dan wel?

bewust en nieuwsgierig op onderzoek gaan naar jezelf is volgens mij de eerste stap naar zelfliefde. Je gedachten, je emoties en je lichamelijke signalen regelmatig observeren brengt je dichter bij jezelf. Voorbij de informatie in je hoofd, krijg je nieuwe inzichten over wie je bent, je leert jezelf op een andere manier kennen. Hierbij horen ook je onderdrukte pijnlijke gedachten, gevoelens en overtuigingen die je gedrag sturen. Dit zijn delen van jezelf waarvan jij je meestal niet bewust bent. Delen die al in je prille kinderjaren ontstaan zijn en die een vorm van bescherming waren.

het durven herkennen en onvoorwaardelijk omarmen van je hele wezen helpt je om je hart te openen voor jezelf

als je hartenergie gaat stromen kan je gemakkelijker tegemoet komen aan jouw diepere noden. Het is een liefde voor jezelf die je helpt om je eigenwaarde te zien en te voelen, om JA te zeggen tegen jezelf, om eerlijk je mening te geven en in vrede te blijven. Het is een liefde die je vertrouwen geeft tot in de diepste vezel van je lichaam en die je in staat stelt om je op een gezonde manier met anderen te verbinden.

zelfliefde kan je leren, het is de basis voor een gezond, gelukkig en succesvol leven, zowel op persoonlijk als op professioneel vlak.