wat als elke situatie een kans zou zijn om jezelf beter te leren kennen?

Dagelijks komen we situaties tegen die ons raken. We kunnen licht geïrriteerd reageren of boos worden, we kunnen ons blij en uitbundig voelen of plots heel verdrietig, angstig, ongemakkelijk of verlegen. Soms reageren we hierdoor zeer heftig en weten niet vanwaar dit komt.

Op zo een moment laten we ons leven bepalen door onze gedachten, onze gevoelens en onze reacties.

Vaak gaan we de situatie of de ander verantwoordelijk stellen voor ons gevoel en we gaan ons op hen afreageren. We denken immers dat zij de schuld zijn van ons gevoel. Denk maar aan de keren dat je dacht over de ander “door jouw vervelend gedrag ben ik nu boos, door wat jij zegt voel ik me verdrietig, jij maakt me bang, doordat het regent kan ik niet …”

De situatie of de ander verantwoordelijk stellen voor jouw emoties en gedrag is een strategie die je ooit leerde om jezelf te beschermen en om met je diepere gevoelens om te gaan.

Het kan zijn dat je als kind situaties ervaarde die te overweldigend voor je waren en die je niet kon verwerken, zoals een val met je fiets, een accident dat je zag, een klets op je billen, een boze ouder, een scheldpartij, pestgedrag, armoede, emotioneel onbegrip…

Automatisch heb je de situatie en bijhorende herinneringen in je lichaam opgeslagen. Je bent je aandacht op je buitenwereld gaan richten omdat je binnenwereld te pijnlijk was om te voelen. Hier ben jij je vaak niet bewust van, maar die pijnlijke onverwerkte emoties zijn wel de pijnknoppen die aangeraakt kunnen worden door huidige situaties. Pijnknoppen die je veel kunnen vertellen als je ernaar durft luisteren.

wat als?

Wat als je elke situatie die je raakt zou kunnen bekijken als een uitnodiging om iets over jezelf te leren? Wat zou je te weten komen over jezelf als je even stil zou staan bij je gedachten, je emoties en je reacties?

Door nieuwsgierig te zijn naar je innerlijke wereld en door jezelf regelmatig te observeren kom je te weten welke innerlijke patronen jou aanzetten om te doen zoals je doet. Je leert jezelf op een andere manier kennen en begrijpen.

je bent niet je gedrag, je emoties of je reacties

Laat je niet misleiden door het geloof “ik ben nu eenmaal zo”. Je bent niet je gedrag, je emoties of je reacties. Bekijk ze eens van op afstand en je zult versteld staan van de ruimte die je in jezelf ontdekt.

Jij staat bewust aan het roer van jouw leven!