eindejaarsdrukte!

Het jaar loopt ten einde en de feesten staan voor de deur. Overal vind je kleurrijke decoratie voor Kerst en cadeautjes voor de Sint of… is het cadeautjes voor Kerst en decoratie voor de Sint?

Je kan er niet naast zien en ook je kind wordt ermee gebombardeerd. En vooral het grote aanbod, de sociale druk en de onduidelijkheid voor je kind kunnen frustrerend zijn.

wanneer is het Kerst?

en wanneer komt de Sint?

geef me een duidelijke hint

wat kan ik kiezen?

zonder te verliezen?

hoelang moet ik nog wachten?

en wat kan ik verwachten?

bij wie ga ik op bezoek?

krijg ik een boek of een koek?

Al deze vragen houden je kind bezig. Je kind kan zich op niets anders meer concentreren, is humeurig, overactief en blijft maar vragen stellen. Het kan de slaap niet vatten en op school gaat het ook niet meer zo vlot. Het stressniveau van je kind stijgt en je krijgt er geen vat op waardoor jouw spanning ook toeneemt. Eigenlijk kijk je een beetje op tegen de feestdagen en snak je naar wat meer rust met je kind.

Het goede nieuws is dat je zelf heel wat kan doen om deze dagen rustig tegemoet te treden.

hieronder vind je enkele tips

AGENDA

Door te werken met een visueel bord/agenda waar je kan aangeven wat er gaat gebeuren ontstaat er al wat meer duidelijkheid voor je kind. Plan de agenda niet te vol en laat voldoende tijd tussen de verschillende bezoekjes en activiteiten. Je kind neemt immers alle drukte intens waar en verwerkt de prikkels op een diep niveau waardoor het meer tijd en energie nodig heeft om alles te verwerken. Ook leuke prikkels kunnen bij je kind voor stress zorgen.

VERBINDING

Betrek je kind bij de planning en hou ook rekening met wat je kind aankan. Laat je kind voelen dat je het wil helpen en dat het geen straf is om met een planning te werken. Toon begrip voor zijn onrust en praat openlijk over zijn hoogsensitiviteit en het verwerken van alle indrukken..

LIJSTJES

Het kan noodzakelijk zijn voor je kind om prioriteitenlijstjes te maken van de gewenste cadeautjes. De meeste hoogsensitieve kinderen houden niet zo van verrassingen. Zo kan je teleurstellingen en heel wat stress voorkomen.

GRENZEN STELLEN

Geef ook aan hoeveel een cadeautje mag kosten en hoeveel cadeautjes er mogen gekozen worden. Wees ook heel duidelijk over jouw verwachtingen naar je kind toe. Grenzen aangeven geeft je kind een veilig en geborgen gevoel.

RUST

Wees ook mild voor jezelf tijdens deze dagen en neem voldoende me-time om tot rust te komen. Je kind kan onmogelijk rustig worden als jij gespannen rondloopt. Jouw energie werkt aanstekelijk. Je kan ook eventueel samen met je kind enkele eenvoudige oefeningen doen die je kind helpen om uit zijn hoofd te komen en spanningen los te laten.

Inspiratie nodig? Kijk snel in het leuke doe-boek “blij met mij” voor talrijke, eenvoudige en doeltreffende oefeningen. Je kind en jijzelf komen tot rust en de blije, ontspannen energie neemt toe.

Je vindt het leuke doe-boek terug bij het aanbod voor kinderen https://hspok.be/voor-kinderen/