wat gebeurt er met jou als jij je steeds aanpast aan anderen?

Ben jij ook zo gemakkelijk in omgang met je omgeving en is bijna alles goed voor jou? Ben je meestal akkoord met het voorstel van anderen en spreek je zelden tegen?

Iedereen is dol op jou en heeft je graag in zijn nabijheid. Je positieve energie is aanstekelijk en jij ziet er geen kwaad in om je steeds aan te passen. Misschien denk je wel, “dat is wie ik ben”.

is dit wel zo?

Je geniet van het samenzijn met anderen en merkt het misschien niet op, maar stilaan lopen je batterijen leeg. Door je aangeboren hulpvaardigheid en zorgzaamheid geef je te veel van je energie weg. Je empathisch vermogen zorgt ervoor dat je haarfijn aanvoelt wat de ander nodig heeft en je voelt je verantwoordelijk voor dat geluk. Tijdens al het zorgen voor anderen onderdruk jij je persoonlijke verlangens en behoeften en voel je niet meer duidelijk wat jijzelf nodig hebt of wie jij bent.

Als je dan even alleen bent begin je te twijfelen aan jezelf. Je vraagt je in stilte af wie jij nu eigenlijk bent en wat jij echt wilt.  Je hoofd draait op volle toeren en je kan je niet meer ontspannen. Misschien voel jij je wel moe, verdrietig of boos en ben je een deel van jezelf verloren. Ergens voel je dat er iets niet klopt, maar je weet niet precies wat.

In je eerste levensjaren heb je misschien niet gekregen waar je naar verlangde. Je ouders waren te druk bezig of hadden het moeilijk met zichzelf waardoor ze jou de warmte, de emotionele veiligheid en de liefde die je broodnodig had niet konden geven. Om toch nog de nodige erkenning van je ouders te krijgen heb je besloten om je aan te passen aan hun noden en verwachtingen, om je natuurlijke behoeften en wensen te minimaliseren of helemaal te ontkennen. Dit gedrag werd je automatische piloot. Vaak een onbewust gedrag waarvan je denkt dat jij dit bent en dat je leven mee bepaalt.

maar het is niet wie jij bent

Door het contact met je natuurlijke behoeften en wensen te herstellen, door te leren luisteren naar je lichaam en jezelf de toestemming te geven om je unieke, sensitieve zelf te mogen zijn ontdek je wie jij werkelijk bent.

Er ontstaat een diepere innerlijke rust en een zacht contact met jezelf waardoor je beter weet wie jij bent en wat je wilt. Je onderdrukte IK kan stilaan ontdooien en je energie gaat stromen. Je voelt je als herboren, vol levenslust, energiek en gezond. Je zorgt graag voor anderen en ook voor jezelf.

Het is een pad van vallen en opstaan. Maar je staat er niet alleen voor. Indien je wenst ben ik je gids in dit avontuur.

Van harte,

Marie-Thérèse