hoe weet ik of mijn kind hoogsensitief is of niet

Volgens wetenschappelijk onderzoek is 15% tot 20% van de bevolking hoogsensitief. Dit maakt dat als er een groepje van 5  kinderen samen speelt 1 kind hoogsensitief is. En misschien is dat jouw kind wel.

Je kind werd geboren met een sensitieve aard. Wees gerust, je kind heeft geen stoornis, het heeft een uniek persoonlijkheidskenmerk waar jijzelf en je kind kunnen leren mee omgaan.

maar eerst is het belangrijk om te onderzoeken of je kind wel of niet hoogsensitief is

Niet alle hoogsensitieve kinderen reageren op dezelfde manier en dat maakt het soms moeilijk om een hoogsensitief kind te herkennen. 

Wat kenmerkend is voor alle hoogsensitieve kinderen is dat ze veel meer prikkels waarnemen en deze dieper verwerken dan de meeste kinderen. Prikkels waar andere kinderen aan voorbij gaan worden door hoogsensitieve kinderen wel opgemerkt en diep verwerkt.

Hierdoor nemen hoogsensitieve kinderen de wereld anders waar en dat vertaalt zich in hun gedrag. Ze reageren anders op situaties en dat kan voor stress en misverstanden zorgen.

Door je hoogsensitief kind te herkennen en liefdevol te omarmen geef jij je kind de toestemming om anders te mogen zijn. Je kind zal zich geborgen voelen en in alle openheid verder kunnen ontwikkelen tot een evenwichtige volwassene.

hieronder vind je enkele kenmerken die je kunnen helpen om je kind te herkennen als hoogsensitief kind

je kind

*zal zich in nieuwe situaties eerder afzijdig houden en even tijd nemen om de situatie te overzien vooraleer actief deel te nemen

*houdt van voorspelbaarheid

*is empatisch en hulpvaardig

*heeft oog voor detail en ziet razendsnel verbanden waardoor het anders denkt over situaties

*is waarschijnlijk zeer creatief. Dit kan zich uiten op heel uiteenlopende gebieden.

*vertoeft graag in de natuur en heeft een groot hart voor dieren

*houdt van zijn zelfstandigheid

*gaat ruzies uit de weg en is rechtvaardig

*heeft een groot verantwoordelijkheidsgevoel en neemt soms de verantwoordelijkheid van anderen over

*stelt veel vragen, vaak op een volwassen manier

*gaat perfectionistisch te werk

*reageert op sommige situaties intens (pijn, berisping, hongergevoel…)

*voelt zich eerder in kleine groepjes op zijn gemak

*kan zich introvert of extravert gedragen (soms laat het gedrag van een hoogsensitief kind je denken aan autisme of ADHD)

Als je enkele van deze kenmerken herkent bij je kind is de kans groot dat je kind hoogsensitief is en de wereld anders ervaart. Wil je dieper onderzoeken hoe je hoogsensitief kind denkt, voelt, reageert of hoe jij je kind de beste ondersteuning kan geven?

Kijk dan even bij het aanbod voor ouders of contacteer me voor een gratis infogesprek.