grenzen stellen geeft je kracht

Gezonde grenzen aangeven is niet altijd gemakkelijk maar wel noodzakelijk om je innerlijke kracht te voelen en te gebruiken. Vooral als je het niet geleerd hebt als kind.

Als kind werd ons vaak goedbedoeld iets opgelegd. Durfde je al eens te weigeren en NEE te zeggen dan werd er nadrukkelijk gezegd dat je diende te luisteren of er volgde een straf. Er was geen communicatie mogelijk om jouw NEE te verduidelijken en samen naar een oplossing te zoeken.

Denk hierbij maar aan de spruitjes die je moest eten, of je huiswerk moest maken vooraleer je kon gaan spelen (lees: ontprikkelen), je oma moest knuffelen terwijl je dat niet wilde…en waarschijnlijk zal jij jezelf een aantal “moetjes” herinneren.

Je leerde om je NEE en het gevoel dat erbij hoorde te onderdrukken of te negeren en ging met tegenzin de JA aan. Je wilde natuurlijk geen straf maar wel graag gezien worden. Hierdoor ging je voldoen aan de verlangens van anderen en je eigen grenzen niet meer voelen en aangeven. Je richtte je aandacht naar buiten om op te vangen wat er van je verwacht werd, je werd afhankelijk van anderen. Hun goedkeuring gaf je het recht om te bestaan.

Hierdoor leerde je onvoldoende om je eigen grenzen aan te geven, om te vertrouwen op jezelf, om je eigenwaarde te ontwikkelen, om je uit te spreken, om te ontvangen. En dit laat zich voelen, zowel in je persoonlijk leven als in je werk. Dit gedragspatroon dat je als kind ontwikkelde kan als volwassene nog erg actief zijn..

Je bent nog steeds met je aandacht naar buiten gericht en voelt haarfijn aan wat anderen nodig hebben. Automatisch ga je hun verlangens invullen en geef je al jouw energie weg. Je verliest het contact met je lichaam en met je innerlijke stem. Je gaat uit verbinding met je eigen noden en verlangens en leeft vooral vanuit je hoofd. Je gedraagt je zoals het hoort, maar niet zoals het voor jou klopt. De kans op burn-out of andere klachten is groot.

Het is geen vingerwijzing naar onze ouders of voorouders. Ze hebben gegeven wat ze konden geven. Wat ze zelf niet konden geven hebben ze zelf ook niet ontvangen.

Gelukkig kan je het leren, gezonde grenzen aangeven.

Door gezonde grenzen aan te geven krijg je meer grip op je leven. Je maakt keuzes en onderneemt acties die bij jou passen. Je zelfvertrouwen en innerlijke kracht krijgen een flinke boost. Grenzen aangeven is de basis voor een gezond, gelukkig en succesvol leven.