wat jij zeker moet weten.

Veel hoogsensitieve vrouwen herkennen of omarmen zichzelf nog niet als hoogsensitieve vrouw. Ze ervaren verschillende klachten terwijl er geen echte aanwijsbare reden voor is waardoor ze gaan twijfelen aan zichzelf. Ze denken dat er iets mis is met hen en hebben het gevoel om nergens echt bij te horen. Ze voelen zich niet begrepen en eenzaam. En dat is jammer!

Hoogsensitief betekent geenszins dat je een stoornis hebt of dat je machteloos in de wereld staat. Gelukkig maar! Het is een krachtig persoonlijkheidskenmerk waar je mee geboren bent, en het gaat nooit meer weg.

Dan kan je maar beter weten wat hoogsensitief betekent en wat je ermee kan doen.

Uit onderzoeken van Elaine Aron, Amerikaanse psychologe en grondlegster van hoog sensitiviteit, blijkt dat 1 op 5 mensen hoogsensitief is, 20% van de bevolking. Dit betekent dat als je met een groepje van 5 vriendinnen op stap gaat, jij hoogstwaarschijnlijk de enige bent die hoogsensitief is.

wat betekent dat nu voor jou?

Als hoogsensitieve vrouw sta je anders in het leven omdat je de wereld anders waarneemt. Je neemt via elk zintuig prikkels op waar andere vrouwen aan voorbij gaan. En daar komt bij dat je al deze prikkels op een diep niveau gaat verwerken.

Ben jij je er bewust van wat er allemaal op je afkomt gedurende een hele dag? Wat hoor je allemaal, zie je, proef je, ruik je en voel je op je huid?

En vergeet je innerlijke prikkels niet. Denk eens aan al je gedachten, je gevoelens en lichamelijke sensaties.

Ah ja, en dan vergat ik bijna te vertellen dat je als hoog sensitieve vrouw een super antenne hebt voor de gedachten en gevoelens van je omgeving en voor collectieve gedachten en gevoelens. Bewust of onbewust.

Het kan zijn dat jij je in gezelschap plots heel anders gaat voelen. Je begint te zweten, je ongemakkelijk te voelen, moe of duizelig te worden en je hebt er geen enkele verklaring voor. Dat kan je behoorlijk onzeker maken.

de verwerking van al deze prikkels!

De verwerking van al deze prikkels vraagt energie en tijd, veel meer energie en tijd dan de meeste van onze medemensen nodig hebben omdat ze gewoonweg minder prikkels waarnemen.

En hier wringt vaak het schoentje.

Als jij je hier niet bewust van bent ga jij je aanpassen aan de verwachtingen en het ritme van je omgeving. Je neemt te veel hooi op je vork en te weinig tijd en rust om deze prikkels te verwerken. Je geraakt overprikkeld en kan niets meer hebben waardoor jij je schuldig gaat voelen en nog meer je best gaat doen. Het kan ook zijn dat je moe of moedeloos wordt, slecht gaat slapen, geïrriteerd of boos gaat reageren en jezelf terugtrekt. Vaak zie je dan dat de omgeving, uit onwetendheid, op je gedrag gaat reageren en het benoemt als raar, zwak, labiel of te emotioneel. Niet gek dat je gaat denken dat er iets mis is met jou.

maar dit hoeft niet zo te gaan.

Als jij jezelf als hoogsensitieve vrouw beter leert kennen en omarmen, als jij voldoende tijd en ruimte neemt om al die prikkels een plek te geven, dan gaat je energie stromen, je klachten verdwijnen en je geeft jouw leven vorm op een wijze die bij je past. Je kan je talenten en mooie eigenschappen gebruiken als kracht.