een woedeaanval van je hoogsensitief kind voorkomen

Hoogsensitieve kinderen nemen de wereld anders waar en gedragen zich daardoor vaak anders dan de meeste kinderen.

Als ouder kan dit soms verwarrend overkomen. Je begrijpt niet altijd waar het gedrag of de reactie van je kind vandaan komt en gaat je kind goedbedoeld sussen, raad geven of straffen en belonen….maar je merkt dat dit niet echt werkt.

Uiteindelijk zal je kind zich wel aanpassen aan jouw verwachtingen maar het zal zich niet begrepen voelen in zijn intense en unieke waarneming. Je kind gaat twijfelen aan zichzelf en spanningen ontwikkelen. Hierdoor kunnen er een verscheidenheid aan klachten ontstaan zoals hoodpijn, buikpijn, moeheid, verlegenheid, boosheid, slecht humeur, verdriet, leer-, eet- of slaapproblemen…of er kan een echte woedeaanval ontstaan.

Alls ouder kan je hierdoor onzeker worden en zit je soms met je handen in je haar. Je weet niet goed wat te doen en vraagt je misschien af of er iets mis is met je kind en hoe je die woedeaanval kan voorkomen?

hieronder vind je een aantal tips die je kunnen helpen om een woedeaanval te voorkomen

1. Informeer je over hoogsensitiviteit. Dit is noodzakelijk om je kind te herkennen en te begrijpen als hoogsensitief kind. Wat betekent hoogsensitivitiet voor jou?

2. Leer je hoogsensitief kind goed kennen. Wat zijn de gevoeligheden van jouw kind en hoe kan je er rekening mee houden? Dit is bij elk hoogsensitief kind immers anders.

3. Verlies de kwaliteiten en de positieve eigenschappen van je kind niet uit het oog. Benoem ze regelmatig. Hierdoor gaat je kind stralen.

4. Aanvaard je hoogsensitief kind. Het aanvaarden van je hoogsensitief kind lijkt gemakkelijk, maar soms is het nodig om je eigen waarden, normen en gedragspatronen onder de loep te nemen en te kijken of ze jouw kind helpen. Soms gaan we onze eigen verlangens of tekorten op ons kind projecteren en dat zorgt voor spanningen bij je kind. Je ziet je kind immers niet zoals het is met eigen gedachten en emoties. Aanvaarding van de fijnbesnaarde aard van je kind zorgt voor een veilige bedding waarin je kind zich evenwichtig kan ontplooien.

5. Neem regelmatig tijd met je kind om over zijn gedachten en gevoelens te praten. Luister oprecht naar je kind en help het om zijn gedachten en gevoelens een plekje te geven.  Hierdoor kunnen spanningen aanzienlijk verminderen.

6. Geef je kind voldoende tijd en ruimte om zijn intense waarnemingen te verwerken en leer het om op een positieve manier met zijn hoogsensitiviteit om te gaan.

Ik hoop dat deze tips bijdragen aan de kwaliteit van jouw leven en het leven van je hoogsensitief kind.