Je hoogsensitief kind neemt de wereld op zijn unieke en intense manier waar en gedraagt zich daardoor vaak anders dan de meeste kinderen.
Als ouder kan het gedrag van je kind soms heel verwarrend zijn. Je begrijpt niet altijd waar het gedrag of de reactie van je kind vandaan komt en gaat je kind goedbedoeld sussen, raad geven of straffen en belonen….
maar je merkt dat dit niet echt werkt
Je kind gaat zijn best doen om zich aan te passen aan zijn omgeving, want ook je kind wil vrede en harmonie. Je kind gaat zijn gevoelige natuur onderdrukken en blijft met een leeg gevoel achter. Het zal zich niet begrepen voelen in zijn intense en unieke waarneming. Hierdoor gaat je kind twijfelen aan zichzelf wat onzekerheid en innerlijke spanningen kan veroorzaken.
De opeenstapeling van deze spanningen zorgen op hun beurt voor een verscheidenheid aan klachten zoals hoofdpijn, buikpijn, moeheid, verlegenheid, boosheid, slecht humeur, verdriet, leer-, eet- of slaapproblemen…of er kan een echte woedeaanval ontstaan.
Je kind barst uit op de meest onverwachte momenten, begint te schreeuwen, laat zich op de grond neervallen of begint met spullen te gooien. Je kind is voor geen rede meer vatbaar.
Als ouder kan je hierdoor zelf onzeker worden en zit je soms met je handen in je haar. Je wil het beste voor je kind maar weet niet goed wat te doen en vraagt je af hoe je die woedeaanval kan voorkomen?
deze tips kunnen je op weg helpen om een woedeaanval te voorkomen
1. Informeer je over hoogsensitiviteit. Dit is noodzakelijk om je kind te begrijpen in zijn unieke en intense waarneming.
2. Leer je hoogsensitief kind goed kennen. Wat zijn de gevoeligheden van jouw kind en hoe kan je er rekening mee houden? Dit is bij elk hoogsensitief kind immers anders.
3. Je hoogsensitief kind heeft mooie kwaliteiten en positieve eigenschappen. Benoem ze regelmatig. Hierdoor gaat je kind stralen.
4 Het aanvaarden van je hoogsensitief kind lijkt gemakkelijk, maar vraagt om je blik te verruimen en je opvoeding strategieën onder de loep te nemen en je af te stemmen op de unieke noden van je kind. Geef jezelf ruimte en tijd om te ontdekken hoe jij je kind kan ondersteunen in zijn persoonlijke ontwikkeling
5. Neem regelmatig een moment om met je kind over zijn gedachten en gevoelens te praten. Luister oprecht naar je kind en help het om zijn gedachten en gevoelens een plekje te geven. Hierdoor kunnen spanningen aanzienlijk verminderen.
6. Je kind voldoende tijd en ruimte geven om zijn intense waarnemingen te verwerken zal een opeenstapeling van spanningen aanzienlijk verkleinen. Door je kind op een positieve manier te leren omgaan met zijn hoogsensitiviteit zal zijn zelfvertrouwen een boost krijgen waardoor je kind minder gevoelig zal zijn aan emotionele schommelingen.
Het doe-boek “blij met mij” staat vol met eenvoudige tips, leuke weetjes en een verscheidenheid aan oefeningen om je kind hierbij te helpen.
Ik wens je dat deze tips bijdragen aan de kwaliteit van jouw leven en het leven van je hoogsensitief kind.