je waarheid spreken kan beangstigend zijn

herken je dit?

na een gesprek met je collega, je vriendin, je kind, je partner…voelde jij je leeg. Een grote vermoeidheid overviel je en je begon te tobben. Je bleef het gesprek in gedachten herhalen, je begon te twijfelen aan jezelf en je innerlijke criticus leefde zich uit.

je wilde wel iets zeggen tijdens dat gesprek, maar om de één of andere reden lukte het je niet om duidelijk te zijn. Misschien draaide je rond het onderwerp en kwam je niet tot de kern van de zaak. Uiteindelijk bemiddelde je of gaf je toe aan je gesprekspartner terwijl je innerlijk voelde dat je het anders wilde.

het gesprek kostte je veel energie en je bleef onvervuld achter. Je voelde je machteloos en je geraakte dat vervelende gevoel niet kwijt.

ondertussen vraag je je misschien af wat er allemaal gebeurde en hoe het anders kan?

om deze vraag te kunnen beantwoorden gaan we een sprongetje terug naar het verleden, naar je prille levensjaren

het kan zijn dat je als kind onvoldoende gezien en gehoord werd in je behoeften door je ouders en andere opvoeders. Misschien hadden je ouders het te druk of zaten ze zelf met een aantal onzekerheden en stress die hun beletten om emotioneel volledig beschikbaar te zijn voor jou.

door dit gemis aan emotionele verbinding kreeg je als kind het gevoel dat je niet waardevol was en dat wat je te zeggen had er niet toe deed. Je leerde om je behoeften en je woorden in te slikken. Je leerde om je aan te passen aan de omgeving waarin je opgroeide.

je werd het brave, gehoorzame kind. Het kind dat zichzelf miskende, het kind dat zich terugtrok en confrontaties liever uit de weg ging, vaak ten koste van zichzelf. Dit gedrag werd je automatische piloot. Een gedrag dat je als kind leerde en meenam in de rest van je leven… tot nu!

GELUKKIG kan je ervoor kiezen om dit gedrag vaarwel te zeggen, trouw te blijven aan jezelf en je woorden duidelijk uit te spreken

je waarheid leren spreken is een “stap voor stap” groeiproces

het is zoals leren fietsen. De ene dag vlot het beter dan de andere, maar je geeft niet op. Je weet immers dat die fiets je kaartje is naar innerlijke kracht, meer vrijheid en vreugde.

jouw kaartje naar innerlijke kracht, vrijheid en vreugde is om je bewust te worden van jouw patroon en aandacht te geven aan je emotionele behoeften

door regelmatig tijd en ruimte te nemen voor jezelf en je patroon te onderzoeken heb je de eerste stap al gezet